Salı, Şubat 24

Oscar Değerlendirmeleri

Yılın En İyi Filmi
Slumdog Millionarie
En İyi Erkek Oyuncu
Sean Penn
En İyi Kadın Oyuncu
Kate Winslet
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Heath Ledger
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Penelope Cruz
En İyi Yönetmen
Danny Boyle from Slumdog Millionarie
En İyi Senaryo
Milk
En İyi Uyarlama Senaryo
Slumdog Millionarie
En İyi Görüntü Yönetimi
Slumdog Millionarie
En İyi Uyarlama
Slumdog Millionarie
En İyi Sanat Yönetimi
The Curious Case Of Benjamin Button

Skorlar:
Slumdog Millionarie 8 Oscar
The Curious Case Of Benjamin Button 3 Oscar
The Dark Knight 2 Oscar

Tam Liste

Al sana yılın en büyük sinema olayı. Al işte 81. Oscar'lar. Kriz mriz bahane, sektör şahane. Fena sinirlendim bu sene bazı ödüllere. Ama elden ne gelir, adamlar kendileri çalıyor kendileri oynuyor. Nurgül Yeşilçay'ın da dediği gibi zenginin malı züğürdün çenesini yoruyor. Gene de herkes ister tabi böyle bir şeyin parçası olmayı orası ayrı mesele.
Yılın En İyi Yabancı Filmi
Büyük sürprizlerden birisi bu kategoriydi bu sene. Kategorinin en güçü adayı yahudi yapımı bir özeleştiri niteliğineki "Beşir'le Vals" filmiydi. Çoğu kimse Oscar'ın bu filme gideceğini düşünüyordu ama Akademi o kadar cesur davranamadı. Oscar Japonlara gitti. Bu ödülden sonra sıradaki ödülü açıklayan ismin de Steven Spielberg olması bir tesadüftü. Sadece bir tesadüf.
Görüntü Yönetimi (Best Achievement In Cinematography)
Bana sorsanız bu Oscar sorgusuz sualsiz Benjamin Button'a gitmeliydi. Sanat yönetmenliğini ona verdikleri halde bunu Slumdog Millionarie'ye vermelerini çok anlamsız buldum. Birbirinden bağımsız şeyler, ama o kadar da fazla değil. Bence bu da Benjamin Button'un hakkıydı. Filmin hakkı yendi.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Yüzde yüz kesindi Heath Ledger'a gideceği. Öyle de oldu zaten, oscara lafım yok. Yalnız kardeşim Oscar haricinde Heath Ledger'a dair en ufak bir hatıra dahi yoktu. Klip benzeri bir çalışma bekliyordum, ancak Hollywood'da gözyaşına hüzne pek yer yok anlaşılan.
En İyi Erkek Oyuncu
Darbeyi yediğim ödül bu ödül oldu. Bu ödülü Mickey Rourke'a vermediklerine hala inanamıyorum. Açın izleyin filmi (The Wrestler) performansı görün. Film de tam performans, tam Oscar filmiydi. İmkan dahilinde eleştirisini de yazarız belki. Ama dürüst olmalıyım ki içimde ufak bir korku vardı The Milk'e dair. Zira film Amerika'nın ilk eşcinsel hakları savunucusundan bahsediyordu. Filmin sadece törendeki görüntülerinde Sean Penn'in iki farklı hemcinsiyle öpüştüğü sahnelere rastladık. Mickey Rourke yeterince iyi rol yapmıştı ama, gerektiğinden fazla erkekti anlaşılan Akademi'ye göre. Daha önce Oscar'ı olmaması, Sean Penn'in 1 tane de olsa bu ödüle kavuşmuş olması daha da çok ümitlendirmişti beni lakin Akademi ters köşe yaptı. Eminim internetteki anketlerde yarışmalarda falan da milleti yakan bu kategoriyle beraber En İyi Yabancı Film olmuştur.
Kate Winslet
En anlamlı Oscar onunki olmuştur herhalde. 5 hüsranla sonuçlanan adaylık sonrası alınan bir Oscar. Kendisi de çok duygulandı zaten.
David Fincher
İsmi söylenirken havasından geçilmiyordu. Danny Boyle verdi eline. Oscarları tabi. Ama 11'inden 3'ünü. 8'ini kendine sakladı.
Hugh Jackman harikaydı, çok etkilendim. Tören de çok görkemli başlamıştı. Özellikle en iyi oyuncu dalında ödül esnasında önceki 5 kazanan isimlerin sahneye çıkması harika olmuştu. Lakin törende çoğunlukla müzik şovları vardı, görsellik adına daha görkemli videolar bekliyordum, olmadı. Geçen sene -belki de 80. yıldönümü olması sebebiyle- daha görkemli bir tören olmuştu.

0 Yorum - Yorum Yaz: