Günümüzde piyasada en çok yankı uyandıran film türlerinden birisi de tabii ki 'romantik komedi'. Geniş bir seyirci kitlesine hitap etmesi, az bütçe gerektirmesi, popülaritesinin uzun bir zaman aralığını kaplayabilme şansının yüksek olması gibi nedenler romantik komedi türünün avantajlarının başında geliyor yapımcılar için. Hal böyleyken ortalık romantik komedi türünden filmlerle dolup taşabiliyor, doğal olarak. Bu romantik komedi bolluğunda, belli başlı yönetmenlerin yapımları haricindekiler birer fiyasko niteliği taşıyor. Her ne kadar vizyona girdiklerinde belli bir gişe hasılatını garantileseler bile, uzun ömürlü bir yapıt olmaları bu kadar kolay olamıyor.Hepimizin bildiği gibi, dünya sinema sektörünün kalbi Amerika'da, Hollywood'da atar. En kaliteli yapımlar oradan çıkmıştır çünkü. Ya da öyle gösterilir. Oysa ki Hollywood'un şansı, Amerika'nın sinema sektörü olmasıdır. Başarılı görünen bir çok yapıtın arkasında bilinmedik, ya da göze çarpmayan gerçekler yatabilir. Örneğin bir kaç sene öncesinde en iyi film dalında oscara layık görülen Köstebek / The Departed, aslında uzakdoğuya ait bir yapımın Amerikan uyarlamasıdır. Ya da dikkati çekmek isteyen bazı yönetmenler, filmlerini Hollywood çatısı altında kayda alırlar, Hollywood starları kullanırlar, Wanted'in yönetmeni Timur Bekmambetov gibi.
Herneyse, lafı fazla uzatmadan sadede gelelim, isimlerle kafaları fazlasıyla karıştırmamak lazım. Hollywood'un bu akıllı çalma-kopyalama-pazarlama teknikleri farklı bölgelerden bir çok filmin arka planda kalmasına sebep olabiliyor bazen. Özellikle uzakdoğu yapımı filmler dış piyasalarında hakettikleri ilgiyi bulamayabiliyorlar. Ya da fazla dikkat çekerlerse Amerikanlar icabına bakıyor. Farzı-ı misal bir arkadaşıma Kore yapımı bir filmi tavsiye ettiğimde "Ne acelesi var, bu kadar iyiyse zaten Amerikanlar yeniden çeker, o zaman izlerim." dediğini hatırlıyorum. Bu bile anlatmaya çalıştığım şeyi çok güzel örnekliyor.
Peki ben ne anlatmaya çalışıyorum? Bir film tavsiye edecek, kısa bir tanıtım yazısı yazacaktım, nerden girip nerden çıkmışım ben de anlayamadım. İşin aslı bütün bu duygularım tavsiye edeceğim filmin de Amerikanlar tarafından 2008 yılında yeniden çekilmesiyle depreşti sanırım. Bu sefer haftasonu tavsiyesi olarak seçtiğim film 2001 yapımı bir romantik komedi: My Sassy Girl (Yeopgijeogin geunyeo / Hırçın Sevgilim).Film, standart bir hayat süren kolej öğrencisi Kyun-woo ile 'hırçın' sevgilisi Ji-hyun Jun arasında geçenleri konu alıyor geneline bakıldığında. Ancak onların ilişkisi pek de sıradan bir ilişki değil maalesef. Herşey, bir öğrenci hayatı süren Kyun-woo'nun metro yolculuğu sırasında, aşırı alkol alıp kendinden geçerek bayılan Ji-hyun Jun'u tanımasıyla ve kurtarmasıyla başlıyor. Tabii ki işler Kyun-woo için bu kadar da kolay olmuyor. Zira hırçınlığı, asabiliği ve inatçılığıyla tam bir 'kapalı kutu' olan Ji-hyun Jun onun başına türlü türlü işler açıyor. Kyun-woo ise tüm bunlara dayanıyor ve onunla birlikte olmayı başarıyor. Zaman geçtikçe ve ilişkileri ciddileştikçe birtakım engeller boy göstermeye başlıyor ve komedi ağırlıklı ilerleyen film romantizme doğru yavaş yavaş kayıyor. Tüm bu olaylar gerçekleşirken, Kyun-woo'ya özellikle dış dünyasında, Ji-hyun Jun'a ise iç aleminde bu ilişkinin zorluklarıyla başa çıkmak düşüyor.Hırçınlığının ve huysuzluğunun altında geçmişe dair acı verici ve dramatik anıları barındıran Ji-hyun Jun ile herşeye rağmen onunla olmak için çabalayan Kyun-woo'nun başrolü oynadığı bu hikaye boyunca film, seyirciye, komedinin altına gizlenmiş romantizmi ve hatta yer yer dramı yaşatmayı başarıyor. Kendi içinde oluşturduğu ufak hikayeler ve birbirinine ağır ağır bağlanan merak uyandırıcı semboller de filmin sürükleyiciliğini de arttırıyor. Bu bağlamda seyirciye eşsiz bir seyir keyfi sunan film, hem akıllı mizah anlayışı ile seyirciye kahkaha dolu dakikalar sunabiliyorken hem de içindeki duygu yüküyle derin izler bırakabiliyor.
Not: Şimdi baktım da filmden öyle bir bahsetmişim ki film dram ve romantizm yüklü gibi duruyor, aldanmayın, son yarım saatine kadar komedi ağırlıklı aslında. Fragmanı izleyin en iyisi.
Korkut Akın Yazıyor: Feleğin Sillesini: Fidan
2 saat önce
0 Yorum - Yorum Yaz:
Yorum Gönder