Cumartesi, Temmuz 4

Haftasonu Tavsiyesi #3: The Big Lebowski

3. haftamızda, haftasonu için tavsiye edeceğim film, Coen Kardeşler'in yazıp yönettiği 1998 yapımı The Big Lebowski. Coenler'i geçtiğimiz sene 4 Oscar ödülü alan No Country For Old Men'den hatırlarsınız. Bu film çok daha öncesinde çekilmiş elbette, üstünden 11 yıl geçmiş, dile kolay.
The Big Lebowski, 'absürt komedi' diye tanımlanan sınıfın atalarından sayılabilecek bir film. Komediyi dolambaçlı, düşündürücü ya da imalı yollardan değil, en saf haliyle, olduğu gibi seyirciye sunan bir yol benimsiyor kendine. Absürtlük ise olayların bütününden süregeliyor, bir olay ya da bir sözden öte, olayların bütünü de başlı başına absürtlük ve bir o kadar da mizah taşıyor.
Jeffrey Lebowski(Jeff Bridges), kendisine çevresindeki insanların "ahbap" (dude) şeklinde hitap ettiği baş kahramanımız, kendi halinde bekar hayatı süren orta yaşlarda bir bowling oyuncusudur. En büyük tutkusu olan bowling için hayatının önemli bir bölümü salonlarda geçer. Hayatın tadını basit zevklerden çıkaran Bay Lebowski, bir gün evinde beklemediği bir sürprizle karşılaşır. Tanımadığı iki adam, onu pataklayarak 'para'nın nerde olduğunu sormaktalardır. İşin garibi Lebowski'nin paradan puldan haberi yoktur. Adamlar yanlış kişiyi patakladıklarını anladıklarında, gitmeden önce son bir kötülük yapıp Ahbap'ın halısını pislerler ve çıkar giderler. Lebowski bu olayın etkisinden kurtulamaz, başka bir Lebowski'yle karıştırılıp dayak yemesinden çok, pislenen halısı dert olur kendisine. O da çareyi yeni bir halı parası istemek için gerçek Lebowski'nin peşine düşmekte bulur.Ahbap, birdenbire kendini çekilmez ama vazgeçilmez arkadaşı Walter(John Goodman) ve Donald'la(Steve Buscemi) birlikte bir maceranın ortasında bulur. Enteresan olayların ardı arkası kesilmez ve 3 arkadaş bu olayların arkasından gitmekten vazgeçmezler. Bu olayların tam ortasında yer alan Ahbap'ın hayatına aynı zamanda zengin olan Lebowski'nin enteresan kızı Maude Lebowski(Julianne Moore) girer. Olaylar dışarıdan bakınca her ne kadar gizemli ve tehlikeli görünse de Ahbap ve arkadaşları bütün bu olayların içine balıklama girerken filme ilginç bir hava katarak absürt ama komik ve enteresan bir espri anlayışıyla filmin seyrinde oluşan farklılıkta baş rol oynarlar.Haftasonu tavsiyesi olarak genelde tavsiye etmeyi tercih komedi ağırlıklı filmlerden bir diğeri olan The Big Lebowski, Bowling, komedi ve absürtlük temalarının eşsiz oranda karışımıyla oluşturduğu atmosferin yardımıyla size Ahbap'ın dünyasında keyifli dakikalar yaşayacağınız bir seyir zevki sunacaktır.
Filmin Fragmanı:

0 Yorum - Yorum Yaz: