Perşembe, Ekim 1

Alfred Hitchcock ve Psycho (Korku Filmi Çekmiş 7 Büyük Yönetmen #2)

Namı:
Psycho öncesi, Hitchcock'un yavaş yavaş şüpheli filmlerin ustası olurken, tamemen korku-gerilim tarzına dönüşeceğine ilişkin belirtiler vardı.

O dönemde zaten Psycho benzeri filmleri vardı, The 39 Steps, The Lady Vanishes, Suspicion, Rope, Strangers On A Train, Dial M For Murder ve Rear Window gibi.

Onun tarzı benzerlerinin tersine, kesinlikle bir zaman farkıydı.

Korku Yapımı: Psycho (1960)
Yapıtlarını bir korku filmiyle taçlandırmak ve sınırlarını zorlamak adına Rovert Bloch'un romanını seçerken, Hitchcock yapacağı bu işle ilgili inanç doluydu, çalışanlarının birinden 40,000 $ çalan ve hikayesi Bates Motel'de devam eden kadın Marion Crane'e (Janet Leigh) odaklanmıştı.

Otelde, anne-tutkunu psikopat (Antony Perkins'in Norman Bates'i) ile arasında olaylar gelişiyordu.

Psycho Fragmanı:


Filmlerdeki İmzası:
Crane'in erken banyosu (! - ya da duşu mu demeliyiz?) tamamen bir Hitchcock alamet-i ferikasıydı, kadınlara dair ipuçları barındıran sahneler yapımlarında erken yer bulan bir yöntem olmuştu.

Ayrıca O'na özgü 2 motif daha vardı: Ortalığı dağıtan ve sonu diğer filmlerdeki katillerle aynı olan bir katil ve gene bir sapık rolündeki yönetmen.

Genel Görüşler:

Karışıktı. New York Times "Size kasıtlı olarak tasarlanmış kan dolu sahnelerle geliyor" diyor ve tüyo veriyordu, "çozümse bizim için oldukça tekdüze."

Çoğunluk daha olumlu düşünüyordu: "Sıradışı, güzel bir yapım, tamamiyle Hitchcockvari ve box office için ışık veren doğru bir film."

Tarih ilerledikçe ve klişeler arttıkça geri kalansa: Psycho bir sansasyondu ve şimdi en çok tanınan, en çok kopyalanan ve gönderme yapılan filmlerden biri oldu.

0 Yorum - Yorum Yaz: