Perşembe, Ekim 1

Stanley Kubrick ve Shining (Korku Filmi Çekmiş 7 Büyük Yönetmen #1)

Namı:
Tarihi (Spartacus), kara mizah (Dr. Strangelove) ve bilim kurgu (2001) gibi farklı türlerden filmlerinin oluşturduğu etkileyici liste ile nam salan Kubrick, namını zeki, sıradışı filminin aydın stiliyle birleştirmişti.

Sade realizm olarak bilinen tarzını, Lolita ile sonraki filmlerinde baskın olarak hissedilecek sürreal bir duyguya taşıdı.

Korku Yapımı: The Shining (1980)
Stephen King'in romanından uyarlanan yapımında, yazar Jack Torrance (Jack Nicholson) ve ailesinin kışlarını geçirmek için dış dünyayla bağlantısı olmayan Overlook Oteli'ne gelişlerini ve paranormal güçlerin Jack'i eli baltalı bir kaçağa dönüştürüşünü anlatır.

The Shining Fragmanı:


Filmlerdeki İmzası:
Efsanevi mükemmeliyetçiliği bir yana (bir sahneyi yüzden fazla kez çekmesi gibi), film onun uzun ve paralel duvarlara olan tutkusunun bir yansıması gibi.

Film ayrıca, Roger Ebert'in "Kubrick Bakışı" olarak tanımladığı, bir karakterin -bu filmde Torrance- çıldırırken kafasını devirip gözlerini yukarı çevirerek kameraya dik dik bakmasını da içerir.

Genel Görüşler:
Film, eleştirel yönden bir fiyasko, ama ticari yönden bir başarıydı.

Eleştirenlerin arasında King de vardı ve yönetmen için şöyle söylemişti: "Çok düşünen ama az hisseden bir adam."

Çoğunluğun filmi kınayan görüşü şu şekildeydi: "Çalışacak onca şey varken, yönetmen Stanley Kubrick, Jack Nicholson'la, Stephen King'in en çok satan romanında korku verici ne kadar şey varsa hepsini yok etmek için ekip kurmuş."

2 Yorum - Yorum Yaz:

Unknown dedi ki...

merhaba
benden de uzak ihtimal
http://sensizyildizlarabakamam.blogspot.com/2009/10/vizyondakilerdenuzak-ihtimal.html

Confeng dedi ki...

:) Bloga hoşgeldiniz, yazıya göz atıyorum.