Perşembe, Şubat 11

Heroes Sezon 4 (Volume 5) Üzerine

"Save the cheerleader, save the world."(Amigo kızı kurtarırsan, Dünya'yı kurtarırsın.)

Heroes'un yazılı ve görsel medyada adını daha fazla duyurmak maksadıyla yaptığı reklamların esas cümlesi buydu dizinin ilk sezonunun gösterildiği sıralarda, yani 2006'da. Elbette o zamandan bu zamana köprünün altından çok sular geçti, ancak dizinin konsepti ile bu tanıtım cümlesi arasındaki ilişki asla değişmedi. Heroes, basit önermeler ve sabit fikirler üzerine olan eğilimini asla kaybetmedi ve bu dizide bir tutarlılık sağladı. İşte Heroes'u senaryo bazında zaman zaman karşılaşılan kalite düşüşlerine, Prison Break ve Lost gibi dizilerin yanında sönük kalışına ve bunların yanında yüksek bütçe gereksinimi ile yapımcıları tereddüte sokuşuna rağmen ayakta tutan ve belli bir kitlenin diziye olan ilgisini kaybetmemesini sağlayan esas faktör bu tutarlılıktır bana göre.

Bu tutarlılık, temelde hemen hemen her Amerikan dizisinde yer alan "sezon bazlı konu" kavramının bir bakıma abartılmış şekli aslında. Hatırlayalım: Lost'un ilk sezonu adaya geliş üzerineydi, ikinci sezonu adayı tanıyış, üçüncü sezonu "Diğerleri" ile olan mücadele... Prison Break'in ilk sezonu Hapishane'den kaçış, ikinci sezonu hem kovalanmaca, hem de para için olan mücadele, üçüncü sezonu Şirket... Gibi.

Aynı şekilde Heroes'un bu sezonki konusu Sullivan Kardeşler Karnavalı ve esas kötü adamı da Samuel Sullivan'dı. Sezonun başlarında itici gelen bu atmosferi senaristler dizinin atmosferiyle aynı potada gerçekten ustaca erittiler ve Samuel'den, Sylar'ın amaçlarından bile daha kötülerini amaç edinmiş bir kötü adam profili meydana çıkardılar. Bence 4. Sezon bu yönüyle önceki sezonlardan üstündür ve izleyici Sylar'dan bıkmadan evvel dikkati başka yöne çekilmiştir.

Ancak burda bir de Sylar'ın geçirdiği değişim konu dahiline giriyor ki dizinin az da olsa tutarsız olduğu noktalardan birisi budur bana göre. Her ne kadar dizideki her olayın görünür bir sebebi olsa dahi bu sebeplerin mantığa uygunluğunun yer yer tartışıldığı bir dizi Heroes. Bunun başlıca sebebi dizinin zaman kurgusuyla fazla oynaması ve bu bazen mazur görülebilir ancak Sylar'ın başından geçenler biraz daha bağımsız bir konu ve onun geçirdiği bu değişimler karakteri senaristlerin elinde bir oyuncak haline getirdi. Bir önceki sezondaki iyi adam profiline yaklaşımı ve olay kurgusunun mantığı gayet yerindeydi ancak bu sezon her şey çok basit ve ani oldu, bu da bence fazla göze battı.

Aynı şekilde ilk sezondan beridir meydana gelen ufak tefek "süper güç" mantıksızlıkları bu sezon da devam etti ancak her şeye rağmen Heroes Sullivan Kardeşler Karnavalı ve Samuel Sullivan üzerine götürdüğü 19 bölümde işi kıvırmasını iyi bildi ve gelecek sezon/volume için hatta dizinin finali için güzel temeller attı. Umarız geçtiğimiz yılların süper üçlüsünden(Lost, Prison Break, Heroes) kalan tek dizi gelecek sezonda bizi hayal kırıklığına uğratmaz.

0 Yorum - Yorum Yaz: