Perşembe, Temmuz 2

Göze Çarpan Yeniden Çevrim Projeleri

1- The Wolf Man
Benicio Del Toro ve Matrix serilerinin unutulmaz ajanı Hugo Weaving başrolde oynuyorlar. 1941 yapımı aynı isimli fantezi - korku - dram filminin yeniden çevrimi. Vizyona giriş tarihi 6 Kasım 2009 olarak belirtilmiş.

-----------------------------------------

2- Låt den rätte komma in (Let The Right One In)
Eski bir film değil, geçen sene gösterime girdi. Ülkemizde film festivallerinde çok dikkat topladı. İsveç yapımı vampir filminin yeniden çevrimini Overture Films bünyesinde Cloverfield'in da yönetmenliğini yapmış Matt Reeves üstlenecekmiş. Filmin adını Let Me In diye çevirmişler. Yasal hakları ellerinde bulundurmak için çekimler Amerika topraklarında, karlı ve karanlık bir film setinde devam ediyormuş. Filmin çıkış tarihi 15 Ocak 2010. Orijinal haberin bir bölümünün çevirisi:
"Reves filmin orijinaliyle olan deneyimini biraz açıkladı. Kendisine yapılan tekliften sonra yeniden çevrim için filme göz attığında duygularını şöyle açıklıyor Reves:
'Tutkunu olmuştum. Hikaye beni başka yerlere götürmüştü ve çok kişisel bir tepki verdim. Bana çocukluğumdan çok şey anımsattı, ergenlik öncesi dönemlerin metaforuyla yaşadığınız zor zamanlar, erken ergenlik dönemleri, acı dolu bu tecrübe dehşet vericiydi.'
Yani en azından orijinalin yönetmeni Tomas Alfredson'un filminin iyi yanlarını anlamış, ama Amerikanlaşmış yeniden çevrimi oluşturmayı başarabilecek mi? Bunun için Alfredson'un filminde yaptıklarını tekrarlamayacaklarını, John Ajvide Lindqvist'in romanına geri dönmek zorunda olduklarını size hatırlatmama izin verin.
Reeves sözlerine şöyle devam etti:
'Kesinlikle filmde çok kişinin gözü vardı, ve insanların filmin orijinalini, birinci filmi sevdiklerini anlayabiliyorum, bu alaycılık söz konusu olacak ve bunun üstesinden gelmek zorundayım, özellikle orijinal filme saygı duymaktan başka yapabileceğim bir şey olmadığı zamanlarda. Bu projeye o kadar düşkünüm ki ve bunlar ticari değil kişisel sebepler, eğer böyle özel hislerim olmasaydı ve ilk filmin aynısını yapacağımı düşünseydim bunu yapıyor olmazdım. Umarım insanlar bize bir şans tanır.'"
-----------------------------------------

3- Blood Simple
İlk duyduğumda çok da eski olmayan (en azından 50'lere uzanmıyor tarihi) bu filmin, Coen'lerin en önemli yapıtlarından birinin yeniden çevrimini yapmaları beni çok kızdırmıştı. Ancak haberi okuyunca anladım ki proje Hollywood'a ait değil. Haberin bir kısmının çevirisi:

"Daha önce haberini yaptığımız, özellikle 2008 Olimpiyat Oyunları'nın açılış seramonisinin hazırlanmasında arka planda yer alarak son zamanlarda adından çokça söz ettiren, ancak bundan öte, Jet Li'nin Hero'su ve House Of Flying Daggers filmleriyle ünlenmiş Çinli film yapımcısı Zhang Yimou, yeni bir filmle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor: Amazing Tales - Three Guns. Görüşler filmin gerçekten Coen'lerin 1984 tarihli ilk yapımı olan Blood Simple'ın bir yeniden çevrimi olduğu görüşünde — ve THR'nin yaptığı yeni bir haber doğrultusunda öyle görünüyor ki film gerçekten de Blood Simple'ın yeniden çevrimi. Filmin ismiyse ("San Quiang Pai An Jing Qi" olan orijinal Çince isminden çevrilerek) The Stunning Case of the Three Gun Shots olarak belirtiliyor.
Olay örgüsünün Coenler'in orijinal yapıtından nasıl çevrileceğinden tam olarak emin değiliz. Ancak Blood Simple'ın örgüsü tam Coenler'den beklenecek türden. Zina yapan karısını ve yasak aşkını öldürmesi için özel bir detektif kiralayan Texaslı bir bar sahibinin hikayesini anlatıyor. İki yüzlülük, hile, yalan, ölüm — ve kahkahayla bezenmiş bir film. Zhang'ın versiyonu bu senenin sonlarına doğru gösterime girecek ve bir aydır çekimleri sürüyor. Zhang son günlerde çok güzel bir görsel çalışma içine giren yapımcılardan, Tarsem ve Aronofsky ile beraber. Bu güzelliği Coen'lerin yapıtına nasıl getireceğini merak ediyorum. Ya siz?"
-----------------------------------------

4- Frankenstein
Göze çarpan yeniden çevrim projelerinden bir diğeriyse meşhur canavar filmi Frankenstein'in yeniden çevrilecek olması. Sinema tarihinin çok başlarına ait olan bu film, klasikler arasında önemli bir yere sahip şüphesiz. Ancak yeniden çevrimi de kendisi kadar heyecanlı duruyor - eğer üstesinden gelebilirlerse. İlgili haberin çevirisini:
"Görünen o ki Universal Guillermo del Toro için beklemekten vazgeçti. Universal ve Imagine stüdyoları, The Illusionist'in yönetmeni Neil Burger'le 1935 yapımı canavar filmi Frankenstein'in bir yeniden çevrimini yazması ve yönetmesi için görüşme içerisindeler. Diğer taraftan, Shari Springer Berman ve Robert Pulcini günümüz New York'unda geçen bir hikaye yazmış bulunmaktalar, ölen ve hayata geri dönen bir kadın hakkında. Görünen o ki Burger'in versiyonu açık bir şekilde olarak farklı olacak, ancak hikayeyi modern zaman uyarlayacağı konusunda hala emin değiliz. The Illusionist'in harika bir dönem filmi olmasını göz önüne alarak, o döneme tekrar gideceğini farzedebiliriz.
James Whale'in orijinal filmi Bride of Frankenstein, ilk filmin başrolü Boris Karloff'un gene canavarı ve Elsa Lanchester'in gelini canlandırdığı film, 1931'deki Frankenstein'le başlayan hikayeyi sürdürmüştü. Bir canavar, kızgın bir grup insandan kaçarken birtakım maceralar yaşar ve aynı zamanda Dr. Frankenstein'i kendisine bir eş yapması için ikna eder. Doktor başarılı olur, ancak gelin canavarı filmin sonunda reddeder. Eğer bu yapım için iyi biri olduğunu düşünen birileri varsa (Guillermo del Toro'dan başka), bu kişi Neil Burger'dir, ve bu işi nasıl yapacağını görmeyi merakla bekliyorum. Acaba canavarın rolünü kim üstlenecek?"
-----------------------------------------

5- Oldboy
Bu proje maalesef(?) başlamadan rafa kaldırılan bir proje olmuş. Yayın hakları sebebiyle Kore yapımı meşhur intikam filmi Oldboy'un Amerikan uyarlamasının çekimlerine başlanamamış. Başlanmasın da zaten. Bu film tam anlamıyla bir başyapıt ve her yönüyle kusursuz. Her ne kadar yeniden çevrimin başında Spielberg ve başrolde Will Smith olacak olsa da, Oldboy hafızalarımızda olduğu gibi kalmalı. Umarım sorunlar hiç çözülmez ve açgözlü Amerikanlara kurban gitmez bu film. Hakkındaki haberin çevirisi:
"Akira ve Oldboy filmlerinin ikisinin de beraber yeniden çevrimlerinin durdurulması sadece rastlantı mı? Daha geçtiğimiz yılın sonunda DreamWorks Park Chaan-wook'un Oldboy'unu Steven Spielberg ve Will Smith'le yeniden çekeceklerini duyurmuştu. Hayranlar çok üzgün ve sinirli, özellikle filmin tam olarak bir yeniden çevrim değil çizgi romana yeni bir uyarlama olacağını öğrendikten sonra. Bununla birlikte, Anime News Network'e göre bu hiç gerçekleşmeyedebilir. Futabasha, orijinal Oldboy mangasının yayımcısı, filmin yeniden çevrim haklarıyla alakalı Koreli film yapımcısı firma Show East'e dava açtı.
Futabasha iki firma arasında ciltcilik kontratı olmadığı gerekçesiyle davacı oldu, yasanın çiğnendiği gerekçesiyle. Futabasha Show East'in Futabasha'yla olan temel anlaşmayı Show East'in Amerika'dan Universal Pictures'la beraber yeniden çevriminin reklamını yaparak bozduğunu iddia ediyor, bu sebeple anlaşmanın geçersiz olduğunu söylüyor. Show East Futubasha'yla film hakları üzerine 2002 Eylül'de bir anlaşma imzalamıştı, daha sonra Aralık 2003'te bu anlaşmayı genişleterek diğer materyallerin koruma haklarını ekledi.

Sonuçta, yasal ayrıntılara girmeden değinecek olursak, bir Watchmen olayının daha baştan yaşanması gibi geliyor kulağa. Bir firma eseri Hollywood'a satmak için geçerli haklara sahip olduğubu düşünüyor, sonra diğeri bu firmanın bu haklara sahip olmadığını iddia ediyor. (Ve görünen o ki bu konuda haklı çıkıyor.) Ama bu çok da farketmez, öyle değil mi? Çünkü çoğu insan için, bu daha sebebiyle projenin askıya alınması, hatta iptal edilmesi çok güzel bir haber. Buna rağmen bir kaç ay içinde bu sorunun çözülmesi ya da anlaşmanın gözden geçirilmesi ihtimali söz konusu. Ne olacağını önceden kestirmek zor. Ama biz sizi haberdar edeceğiz!"

0 Yorum - Yorum Yaz: