Daha önceden vadettiğimiz gibi, Türkçe uyarlamaları yayın hayatına son vermek zorunda kalan dünyanın iki büyük sinema dergisi Empire ve Total Film'den çevirilere devam ediyoruz. Bugünkü yazı ise Total Film'den bir çeviri:
"7 Respected Directors Who Did Horror" (Korku Filmi Çekmiş 7 Büyük Yönetmen)
Yazı biraz uzun olduğundan bu çeviriyi 3 parça halinde yapmayı uygun buldum. Bugün 5, 6 ve 7 numaralı isimlerden bahsedeceğiz.
#7 - Kenneth Branagh
Namı:
Shakespeare, Shakespeare, heyecan, komedi dram, Shakespeare… Korku.
Bard'ın görüntü potansiyelini yükseltirken Dead Again'i çekeren daha korku dolu bir şeyler yapmak istediğini gösteren bir adam.
Daha sonra başka bir klasik yazarına takılarak doğru dürüst bir korku filmi yapmayı başardı.
Korku yapımı:
Frankenstein (1994)
Hikayeyi biliyorsunuz, bir bilim adamı (Branagh) annesini kaybetmenin acısıyla savaşırken ölü vücudunun parçalarından bir yaratık yaparak geri hayata döndürür.
Yaratık Robert De Niro'ydu. Bolca çığlık vardı.
Frankenstein Fragmanı:
Filmlerdeki İmzası:
Kendini "erik" rollerle oyuncu seçiminde bir kenara koyuşunu mu diyorsunuz? (İyi bir oyuncu, bu yüzden buna izin vardı, eleştiriler bu konuda ona karşı pek olumlu olmasa da).
Genellikle sadeliği tercih ederdi, yani, filmlerini öyle tasarlardı ve Frankenstein de farklı değildi.
Genel Görüşler:
Hmm... Pek de iyi değil.
"Kenneth Branagh gerçekten bir yaratık oluşturdu, ancak kendine özgü görünecek bir türden değil. Yapımcılıkta büyük bir hayal kırıklığı olsa da, film gene de Box Office'de az çok bir kar elde edebildi," dedi çoğunluk.
Ve bu konuda iki yönden de haklıydılar - film bir kar elde edebildi, ancak çok da büyük bir kar değildi.
#6 - Brian De Palma
Namı:
O günlerde, kendisini tüm film türlerini çeken bir yönetmen olarak bilirdik, her ne kadar kendisi korku ve dram filmlerinden diğer filmlere nazaran daha çok keyif alsa da.
Ama geçmişe, 60'lara ve 70'lerin başlarına gittiğimizde, kendisi daha çok bir komedi yönetmeni olarak biliniyordu (özellikle 1969'daki The Wedding Party'den sonra).
Korku Yapımları:
Sisters (1973), Carrie / Günah Tohumu (1976)
Carrie (Günah Tohumu), elbette ki De Palma'nın korku filmi geçmişindeki en önemli isimdir, sahilden çok uzağa düşmüş sessiz küçük bir kızın (Sissy Spacek) okul kabadayılarıyla mücadele ederken psişik güçlerini kullanmasıyla başlayan ürpertici hikayesi.
Sisters, Margot Kidder'ın ikizlerin ikisini birden oynadığı, yıllarca beraber yaşadıktan sonra ayrı düşen iki kardeşin ve bu ayrılığın onların çevresindeki herkese etki eden korkunç sonuçların bir hikayesi.
Carrie Fragmanı:
Filmlerdeki İmzası:
Da Palma'nın filmleri genellikle sembolizmle dolup taşmıştır, ve görsel efektlerle kaplıdır, ve Carrie'de aşırı derecede kan vardır.
Ayrıca diğer yönetmenlere saygısını filmlerindeki göndermelerle belirtmesiyle bilinir - Hitchcock'un tarzı Sisters'ın ver Carrie'nin her tarafında hissedilir.
Genel Görüşler:
Sisters karışık bir tepki aldı - Roger Ebert, herşeye rağmen, tepkileri kabullenmiş görünüyordu.
Ama genellikle bir B-Film olarak değerlendirildi.
Diğer yandan Carrie, oldukça sansasyon yapmıştı, yığınla olumlu görüş topladı, New West dergisinin ilanıyla: "Bir korku klasiği, bu günden sonra senelerce hakkında konuşulacak ve tartışılacak, yeni nesil film yapımcılarının ışığını keserek korkulu rüyaları olacak."
#5 - Don Siegel
Namı:
Kariyerine bir kurgu yapımcısı olarak başlamış, Elvis'le çalışarak bitirmişti, Lee Marvin ve özellikle Clint Eastwood, ve diğerlerinin arasında bir kariyer sürmüştü.
Siegel savaş filmlerinde ustaydı, kovboy filmleri ve dram filmlerinde (The Big Steal dahil) ve kariyerinin sonlarına doğru, Dirty Harry'yi çekti.
Ama 1956'da onu bir bilim kurgu-korku filmini yaparken ve sonsuz bir yeniden çevrim yoluna girerken gördük...
Korku Yapımı:
Invasion Of The Body Snatchers (1956)
Snatchers ufak bitkilerden yetişen insanların istilasına uğrayan küçük bir California kasabasının hikayesini anlatır.
Kasabanın doktoru Miles Bennell (Kevin McCarthy) başta hastalarının bir hastalıktan acı çektiğini düşünür, ancak kısa zamanda farkeder ki hepsinin iddia ettiği sevdikleri kimselerin başkalarıyla değiştirildiği gerçeği tamamiyle doğrudur...
Invasion Of The Body Snatchers Fragmanı:
Filmlerdeki İmzası:
Kameranın yerinden oynadığı çok nadirdir ve yönetmen arkaplanda bir şortla çalışır, ve ikinci olarak, nasıl daha hızlı ve daha ucuz çekebileceğini öğrenmiştir.
Ayrıca, montajlamadan edindiği tecrübesi filmin parçalarının çok güzel bir şekilde düzenlenmesini ve çekilmesini sağlamıştır.
Genel Görüşler:
Çoğunluk, büyük ilgi göstermişti, gene de birtakım şüpheli görüşler vardı: "Bu gerilim, bilim kurgunun olağandışı parçası bazen bilimsel dayanağının garipliği yüzünden takibi güç bir hale geliyor. Buna rağmen aksiyon gittikçe heyecan verici oluyor."
Body Snatchers genellikle olumlu görüşler aldı ve takip eden yıllarda bilim kurgu-korku türüne ait bir klasik olarak kabul edilmeye başladı.
Korkut Akın Yazıyor: Feleğin Sillesini: Fidan
4 saat önce
1 Yorum - Yorum Yaz:
:))korku filmleri..
izlemeye pek tenezzül etmem desem yalan olur korkmam ama izlemem demekte yanlış olur.,
anlatına bakılırsa en korkulası olanı Frankenstein herhalde
Yorum Gönder