Pazartesi, Eylül 14

Fransa'yı Karıştıran Film: Un Prophéte


Bugünlerde Fransız halkı, yeni çıkan bir suç/dram filminin tartışmaları içerisinde. Tesadüfen rastladığım ve hakkında araştırma yaptığım film, Fransa'daki hapishane hayatını konu alıyor. Dahası, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye aday gösterilmiş ve Jüri Özel Ödülü'nü almış. Film hakkında detaylı bilgi almak için Fransa'da yaşayan bir arkadaşımdan yardım istedim.

Arkadaşımın anlattığı kadarıyla, film Fransa'da çok meşhur ve halk arasında bir sürü tartışmalar açılmasına sebep oluyor.

Film, hapisteki hayatı anlatıyor; bu da Fransa'da konuşulması kesinlikle yasak olan konulardan biri. Yerel halkın bildiği kadarıyla Fransa'nın hapishanelerindeki hayat çok korkunç ve bu çok önemli tartışmalar doğuruyor.

Bunu yanında, bu film temelde Fransa'da yaşayan iki büyük toplumu konu alıyor: Kuzey Afrika'dan göç eden ve yerel halkın "Maghrebins" * diye hitap ettiği insanlar ile Korsika(Corse) Adası'ndan gelen insanlar. Bu adadan gelen insanlar kendilerini Fransız halkından görmüyorlar ve kendilerine Korsikalı olarak isim veriyorlar. Hatta bazıları bağımsızlık istiyor. Ve filmin senaryosuna katılmıyorlar. Bu konuda çok kızgınlar çünkü gerçeğin böyle olmadığını savunuyorlar.

Bu yüzden Fransa'da film çok tartışılıyor. Arkadaşıma göre belki de halk hikayenin gerçeklik payı olduğundan korkuyor...

Bense filmi kısa zamanda edinip izledikten sonra, burada kritiğini sizinle paylaşabilirim.

* Mağrebiler(?) - Garbdan/Batı'dan gelenler(?) - Türkçe karşılığını bulamadım

Filmin Fragmanı:

Un Prophète Trailer (bande Annonce)

1 Yorum - Yorum Yaz:

esra123 dedi ki...

eevt filmi bende duymuştum ama fransada böyle ses getirdiğini bilmiyordum.. arap gencinin hapishanede ki mafya ile alakalı olaylarını anlatıyormuş hapishane filmleri güzeldir ama kritiğinize göre "olumlu"ysa bizde izleyelim inş.=)