Perşembe, Eylül 10

Karanlıkta Kalmış Başyapıtlar #1: Arizona Dream [1993]


"Balıklar sessizdir. Balıklar hiç düşünmez. Çünkü balıklar her şeyi bilir."

Gördüğü enteresan rüyadan sonra, bu sırrı verir bize Axel (Johnny Depp) balık avlarken. Hayatının baharına yeni girmiş, kendi geçimini sağlayan genç bir adamdır Axel. Kuzeni Paul (Vincent Gallo) yanına gelir ve amcası Leo'nun (Jerry Lewis) yanına gitmek için kandırır onu.

Axel, amcasını uzun süredir görmemiştir. Anne ve babasını kaybettikten sonra, uzak durmayı tercih etmiştir amcasından. Oysa amcası, onun hayatında önemli bir yere sahiptir aslında.

Amcasının yanında tekrar kalmaya başlayan Axel, kendinden yaşça büyük bir kadınla, Elaine (Faye Dunaway) ile tanışır ve onunla birlikte yaşamaya başlar. Ancak Elaine'in, Axel'in yaşlarında bir de kızı vardır: Grace (Lili Taylor).

Bu iki kadınla aynı evde yaşamaya başlayan Axel, uçma arzusuyla yanıp tutuşan Elaine'e bir planör yapmak için çalışmalara başlar. Bu süre içerisinde hem Elaine ile, hem de onun karmaşık kızı Grace ile arasında geçenler, onun hayatında farklı bir yer edinecektir.

Ünlü Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın Hollywood'da çektiği tek film olan Arizona Dream, en çok eleştiriyi, birtakım eleştirmenlerin Kusturica tarzından farklı olduğu hakkındaki görüşleri çerçevesinde almıştır.

Balıklar, Kaplumbağalar ve Alaska; aşk ve kıskançlık; yaşama sevinci ve ölme arzusu temalarıyla kotarılmış bir başyapıt.

Balkan esintisi taşıyan Goran Bregovic imzalı harika müzikleriyse aklınızda derin yer edinecektir.

Filmin Fragmanı:


Arizona Dream - HQ Trailer (1993)

3 Yorum - Yorum Yaz:

esra123 dedi ki...

Film çok güzel ama yönetmeninden islam için söylediği olur olmaz laflarından dolayı haz almam tabi ikilemdeyim sanata mı bakmak lazım fikirleremi:)

Confeng dedi ki...

Yönetmeni zaten balkanlardan bu tarafa sevilmeyen bir yönetmen.

Hakkında fazla bilgim yok, söylemiş olabilir, ayrıca Bosna'lı olmasına rağmen sırplara olan hayranlığıyla nam salmış.

Bu filminde yoktu bu tür bir girişim.

esra123 dedi ki...

filmi bulabilirsem inşAllah izleyeceğim :)